Blog

Çeviren: Ali Ateşoğlu

Kural # 1
Kural falan yoktur. Her yeni film yönetmeni potansiyeli kadar, yeni film çekme yolları vardır. Bu açık bir formdur. Her neyse, ben şahsen kimseye neyi nasıl yapacaklarına dair bir şey söylemeye yeltenecek değilim. Benim için bu birine dini inancının ne olması gerektiğini söylemek gibi bir şey. Siktirsin. Bu benim kişisel felsefeme aykırı- bir “kurallar” bütünü olmaktan çok bir tür kodlama. Bu yüzden, şu anda okumakta olduğunuz “kuralları” dikkate almayın ve bunun yerine bunların benim kendime yazdığım notlar olduğunu düşünün. Bir kimse kendine “notlar” almalı çünkü bir şey yapmanın başka bir yolu yoktur. Eğer birisi size sadece tek bir yolun olduğunu söylerse hem fiziksel hem de felsefi olarak mümkün olduğu kadar ondan uzaklaşın.

Kural #2
Kimsenin sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Size ya yardım edebilirler ya da edemezler, ama sizi durduramazlar. Filmleri finanse eden, dağıtan, tanıtan ya da sergileyen kişiler film yapımcıları değildirler. Film yapımcılarının kendi işlerine karışmalarını ya da tanımlamalarını istemezler, bu yüzden film yapımcıları da onların filmin nasıl yapılacağına karışmalarına izin vermemeleri gerekir. Gerekirse silah taşıyın.
Ayrıca, ne olursa olsun dalkavukları kendinizden uzak tutun. Her zaman etrafta zengin olmak ya da ünlü olmak isteyen kişiler olacaktır. Genel olarak, film yapmak hakkında George W. Bush’un teke tek dövüş hakkında bildiği kadarını bilirler.

Kural #3
Yapım, filme hizmet etmek için vardır. Film yapıma hizmet etmek için var değildir. Ne yazık ki, film yapımcıları dünyasında bunun tam tersi geçerlidir. Film bütçeye ya da takvime hizmet etmek için yapılmaz. Bunu anlamayan film yapımcılarını ayak bileklerinden asmalı ve onlara gökyüzünün neden baş aşağı göründüğü sorulmalıdır.

Kural #4
Film yapımı ortaklaşa yürütülen bir süreçtir. Zihinleri ve fikirleri belki de sizinkinden çok daha güçlü olan başkalarıyla birlikte çalışma şansınız vardır. Kendi işlerine yoğunlaştıklarından ve başkalarının işlerine karışmadıklarından emin olun, yoksa büyük kargaşaya neden olabilirler. Ama her katılımcıyla eşit ve saygılı davranın. Perde arkasındaki trafiği yönlendiren bir yapım asistanının işi sahnedeki oyunculardan, fotoğraf yönetmeninden, yapım yönetmeninden daha önemsiz değildir. Hiyerarşi, egoları şişkin ya da kontrol edilemez olanlar içindir. Ortak çalışmaya karar verdiğiniz kişiler, eğer seçimlerinizi iyi yaptıysanız, filminizin kalitesini kimsenin hayal edemeyeceği kadar yükseltebilir. Eğer başka insanlarla çalışmak istemiyorsanız, o zaman ya resim yapın ya da kitap yazın.

Kural #5
Özgün olan hiçbir şey yoktur. Size ilham veren ya da hayal gücünüzü ateşleyen herkesten çalın. Eski filmleri, yeni filmleri, müziği, kitapları, resimleri, fotoğrafları, şiirleri, rüyaları, sıradan konuşmaları, mimariyi, köprüleri, sokak lambalarını, ağaçları, bulutları, su birikintilerini, ışığı ve gölgeleri yalayıp yutun. Sadece doğrudan ruhunuza seslenenleri çalın. Eğer bunu yaparsanız, eseriniz otantik olacaktır. Otantikliğin değeri paha biçilemez; özgünlük yoktur. Ve hırsızlığınızın üstünü örtmeye çalışmayın – tadını çıkarın. Her halükârda, Jean-Luc Godard’ın dediğini hatırlayın: “Şeyleri nereden aldığınız değil, onları nereye götürdüğünüz önemlidir.”